ΟΜΟΙΟΙ της ΜΑΝΗΣ

Ινστιτούτο για την προβολή και την ανάπτυξη της Μάνης

ΕλληνικάEnglish

23 Ιανουαρίου 2020 - Ανακήρυξη κ. Chris Spirou, προέδρου Ελληνοαμερικανικής Ένωσης σε επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 - Αμφιθέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Chris Spirou
Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθήνας και Μανιατόγαμπρος παντρεμένος με την Μαρία Ραμμέα με καταγωγή από την Λαγκάδα της Μάνης, έχουν  δύο κόρες την Αφροδίτη και τη Σταυρούλα και δύο εγγόνια  το Δημήτρη και τη Χριστιάννα.
Έφυγε από την Ελλάδα στα 13 του χρόνια, εργαζόμενος σκληρά από μικρός παράλληλα σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Ακολούθησε μια εντυπωσιακή πολιτική πορεία καθώς από βουλευτής έγινε πρόεδρος του σώματος των εκλεκτόρων, πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών ενώ, όταν έλαβε το χρίσμα του κυβερνήτη για την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ το 1984, ανέβηκε στο ανώτερο πολιτικό σκαλοπάτι που έφτασε ποτέ Έλληνας γεννημένος στην Ελλάδα. Όπως ο ίδιος δηλώνει, η Ελλάδα δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά του, αποτελούσε και συνεχίζει, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού του. Είναι πτυχιούχος του Saint Anselm College, New Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Goddart College, Vermont. To 1969 διορίζεται από τον πρόεδρο Nixon σύμβουλος επιτροπής Λευκού Οίκου και μια χρονιά αργότερα εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας του New Hampshire των ΗΠΑ. Από το 1974 ως το1984 εκλέγεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της Πολιτείας του Νιού Χάμσαιρ. Το 1984 λαμβάνει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και κατέρχεται στις εκλογές ως Υποψήφιος Κυβερνήτης της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, ανώτερη πολιτική θέση που έχει λάβει Έλληνας μη γεννημένος στην Αμερική. Το 1991 εκλέγεται πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας Νιού Χάμσαιρ.

Το 1994 εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στην Αθήνα. Το 2000 εκλέγεται εκλέκτορας του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ ενώ το 2005 εκλέγεται Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας. Έχει ενεργό ανάμειξη σε αγώνες για την διεκδίκηση του δικαίου των ελληνικών θέσεων, μεταξύ των οποίων και του ζητήματος της αναγνώρισης του ονόματος της «Βόρειας Μακεδονίας» και της «Μακεδονικής» γλώσσας & ταυτότητας.